Prima zi de scoala
SUNA CLOPOTELUL
Prima zi de scoala este un eveniment pe cat de emotionant, pe atat de stresant pentru intreaga familie. Emotionant, pentru ca este un inceput de drum, un ritual de trecere de la identitatea de copil in mijlocul familiei care-l accepta si-l iubeste neconditionat, la cea a unui copil care, separat de mediul familial atat de sigur pentru el si patruns intr-un mediu total nou, in spatiul scolii, invata ca nu mai e iubit doar pentru ceea ce este, ci pentru ceea ce face si pentru modul in care se comporta. Odata cu aceasta, copiii isi pierd reperele obisnuite, descopera spatii noi, alti copii, adulti, o noua organizare a timpului, toate aceste repere destabilizate producand anxietate, teama, dificultati de adaptare.
Exista insa cateva lucruri extrem de simple pe care le puteti face pentru a-i ajuta pe copii sa treaca mai usor peste aceasta noua experienta.
– Spuneti – i dinainte ca va merge in curand la scoala. Puteti chiar marca in calendar ziua in care va merge la scoala si ganditi-va cat de infricosator ar fi daca i-ati spune brusc : “ gata, maine mergi la scoala”.
– Atunci cand aduceti in discutie scoala, fiti pozitiv : asigurati – l ca scoala este un loc bun, unde isi va face noi prieteni, va descoperi lucruri noi si interesante . Incercati sa evitati afirmatiile de genul : “ vai, mi-aduc aminte ce mult am plans in prim a zi de scoala, cand mama m-a lasat singur in clasa si a plecat” sau “ nici mie nu mi-a placut la scoala, dar asta e, trebuie sa mergi.”
– Nu folositi niciodata scoala ca pe o amenintare sau ca pe un mijloc de a-i schimba un anumit comportament . Spunandu-i: “ Lasa ca incepi tu scoala si-o sa vezi ce te asteapta” il veti face sa priveasca scoala ca pe un loc unde va fi nevoit sa se supuna unor reguli stricte si unde va fi amarnic pedepsit daca nu le respecta.
– Pregatiti-l din timp pentru noile experiente scolare, folosind papusi sau jucand roluri cu diferite activitati scolare antrenante, citindu – i carti in care scoala apare ca un loc plin de intamplari amuzante.Ii veti starni astfel curiozitatea si nerabdarea.
– Obisnuiti-l sa ia zilnic micul dejun. Daca va loviti de refuzuri, explicati-i ca altfel va fi obosit si nu va avea forta sa invete lucrurile noi si interesante despre care i-ati povestit de atatea ori.
– Stabiliti dinainte un program de somn, pentru ca va avea nevoie de timp sa se acomodeze cu trezirea de dimineata, cu orarul fix de la scoala si orele destinate pregatirii temelor pentru a doua zi.
– Mergeti impreuna cu el sa cumparati obiectele necesare pentru scoala si cereti-i parerea atunci cand le alegeti
– Vizitati inainte scoala impreuna cu copilul, faceti–i cunostinta cu invatatoarea si poate chiar veti gasi printre cunoscuti pe unul dintre noii lui colegi.
– Planificati 1-2 zile de relaxare inainte de inceperea scolii
– Pregatiti-i in seara dinainte hainele, ghiozdanul si stabiliti cine va merge cu el si cine va veni sa-l ia de la scoala.
– Ar fi ideal ca macar unul dintre parinti sa-l insoteasca pana la scoala si chiar pana in clasa in aceasta prima zi.Daca va incearaca teama si anxietatea, incercati sa nu transmiteti nelinistile dumnevoastra copilului.
– Lasati-l sa-si ia cu el, daca doreste, un obiect care-i confera siguranta ( jucaria lui preferata, un animal de plus)
– Daca invatatoarea va permite sa stati cateva minute alaturi de el in clasa, aveti grija sa –l atentionati atunci cand plecati. Nu va strecurati afara intr-un moment de neatentie din partea lui, pentru ca acest lucru l-ar putea face sa se simta abandonat si neiubit. De asemenea, spuneti-i sa nu se ingrijoreze daca nu sunteti in curte imediat dupa terminarea orelor, este posibil sa intarziati putin.
– La intoarcerea de la scoala , acordati-i timp si atentie, lasati-l sa va povesteasca tot ce a facut in prima zi , incurajati-l si laudati-l chiar si pentru lucruri care vi se par banale.
Daca aceste sfaturi vi s-au parut utile si considerati ca “v-ati facut temele” , emotia primei zile de scoala va va oferi astfel momente placute de care va veti aminti mereu cu zambetul pe buze. Si nu uitati : inceputul scolii este una dintre cele mai timpurii si mai provocatoare experiente pentru intreaga familie, iar de reusita ei depinde sanatatea emotionala, increderea in sine si siguranta copilului.Succes!
Dr Simona Druga
Medic psihiatru copii si adolescenti