Ce tip de creier folosesc?
Raluca Matiaș
Psiholog clinician
Psihoterapeut
Creierul uman are o greutate de 1,5 kg și reprezintă aproximativ 2% din greutatea noastră corporală. Există 3 structuri ale creierului care au fost descrise din punct de vedere evolutiv: creierul reptilian, creierul limbic si creierul nou (sau neocortex).
Creierul reptilian susține funcțiile vitale, pulsul și respirația, reglează ciclurile de veghe și somn și contribuie la menținerea echilibrului, coordonarea și executarea mișcărilor controlate.
Creierul limbic sau creierul emotional raspunde de reglarea starilor noastre interioare, dar realizeaza si mentine temperatura corpului , nivelul de zahar din sange, tensiunea arteriala, digestia si nivelurile de hormoni. Pe langa functiile de reglare , sistemul limbic raspunde si de lupta, fuga , mancat si actul sexual.
Creierul nou sau neocortexul este sediul constientului si al creativitatii noastre ca specie. Acesta este cel care ne permite sa invatam si sa ne amintim toate experientele avute si sa ne perfectionam, intr- o evolutie continua. Neocortexul este cel care raspunde de indeplinirea functiilor superioare: gandire, proiectare, abstractizare, invatare, amintire, analiza, comunicare verbala, etc. Acesta este cel cu care cream si apreciem muzica, arta si literatura si exploram lumea din afara si dinlauntrul nostru.
Imaginati-va cele trei creiere ca foile de ceapa, asezate una peste alta , in centru aflandu-se primul creier, iar la suprafata ultimul creat. Se pare ca avem nevoie de toate cele trei tipuri de creier, pe care le utilizam in contexte diferite. Nu am putea supravietui fara colaborarea celor trei.
Sa ne imaginam corpul ca o masina. Pentru a conduce o masina, avem nevoie de un sofer. Fara sofer , masina nu ar porni de pe loc. Asadar, creierul reptilian este cel care conduce corpul, pentru a asigura supravietuirea,alaturi de creierul limbic, care conduce inclusiv la perpetuarea speciei. Ultimul aparut, creierul nou este cel mai evoluat si aici se afla sediul constiintei.
Odata cu evolutia, am trecut la alt nivel de constientizare.
Creierul reptilian , se pare, ca nu mai corespundea cuvantului evolutie. Este creierul caruia nu ii plac schimbarile. Daca acesta este soferul care ne conduce, o sa constientizati ca nu vrea sa va lase sa schimbati traseul pe care mergeti in mod normal la serviciu, un loc de munca sau o noua amplasare a mobilei in casa. Cand apar schimbarile , creierul reptilian se panicheaza si atunci apar frica, teama, agitatia. Acesta este la conducere pana la varsta de aproximativ 2 ani.
Creierul limbic este cel raspunzator de emotii, Asadar, atunci cand ne simtim tristi, unii dintre noi apeleaza la a manca ceva dulce sau la a refuza mancarea. Se pare ca acesta este soferul atunci cand emotiile preiau controlul (uneori simtim un gol in stomac, fluturi in stomac) . Tot el este cel care conduce la dependente! Se pare ca intreaga noastra existenta este influentata de emotii. Creierul emotional ne determina sa judecam, sa etichetam si sa trecem totul prin prisma emotiilor. Se spune ca judecam cu inima, nu cu mintea. Daca acesta devine soferul, avem mari sanse sa devenim depresivi sau anxiosi. Acestui sofer ii place sa exagereze si sa dramatizeze. Consecintele pot fi uneori neplacute, manifestandu-se in afectiuni precum epilepsia, dementa, schizofrenia, tulburarile afective si ADHD.
Creierul nou este cel mai evoluat. Datorita lui , cream intreaga viata si tot datorita lui ne cream própria existenta. Noi suntem creatori in fiecare secunda a vietii noastre: cream ganduri, emotii, sentimente, idei, fapte… Nu ne oprim niciodata. Nici chiar cand obosim… Cu ajutorul neocortexului ne cream lumea interioara si exterioara.
Cum ne putem realiza ce tip de creier folosim? Prin constientizare, atentie, starea de prezenta… In functie de caracteristicile celor trei, realizam ca in unele situatii conduce unul dintre ele. Unul dintre acestea ne defineste chiar si personaliatea ( adica este soferul care ii domina pe ceilalti doi, si care, din pacate,domina chiar intreaga noastra existenta!). Spunem despre oameni ca sunt materialisti, avari, greu de schimbat, ignoranti, blanzi, visatori (chiar si ca nu sunt cu picioarele pe pamant!), veseli, tristi sau incapatanati…
Asadar, ce tip de creier ne conduce? Care este soferul? Analizati, constientizati si creati…