Perfecționismul: calitate sau defect?

banner_img_3-1200x450.png

Adesea, auzim în jurul nostru ”vreau să fiu perfect”, ”discursul trebuie să-mi iasă perfect”, ”rezultatele mele trebuie să fie perfecte”. Cu toții ne dorim să facem totul perfect crezând ca asta ne va face mai buni, mai fericiți, mai performanți. De puține ori, însă, ne întrebăm dacă ”a fi perfect” este o calitate sau doar un stil de viață ce are efecte negative asupra dezvoltării noastre.

Specialiștii din domeniu susțin că oamenii care sunt perfecționiști își stabilesc standarde înalte care nu sunt întotdeauna realiste. Astfel aceștia se confruntă cu oboseală și epuizare emoțională. Mintea perfecționiștilor este mereu plină de gânduri negative îndreptate spre propria persoană, dorința de a deține controlul și îngrijorări cu privire la viitor. Fiecare zi, fiecare activitate este o sursa de stres continuu pentru adultul perfecționist, deoarece acesta își definește valoarea personală prin intermediul reușitelor, performanțelor sale.

De cele mai multe ori, părinții, din dorința de a oferi ce este mai bun pentru copilul lor, cad în capcana acestui ”a fi perfect”. Criticile aduse copilului de fiecare dată când acesta greșește, lipsa afecțiunii oferite în mod necondiționat, alegerile făcute pentru copil fără ca acesta să fie consultat, duc la creșterea neâncrederii în forțele proprii și astfel copilul învață că trebuie să facă totul perfect pentru a fi iubit, înțeles și acceptat. Astfel copilul dezvoltă anxietate și intoleranță la frustrare, sentimente de lipsă de valoare.

Cum recunosc copilul perfecționist?

Dacă ai observat că devine necăjit atunci când lucrurile nu-i ies așa cum își dorește, evită să încerce lucruri noi de teama că se va face de râs, este îngrijorat cu privire la părerile celorlați despre sine, nu se poate relaxa și chiar și activitățile distractive se transformă într-o competiție, are nevoia permanentă de confirmare din partea adultului, pierde mult timp pentru a face și a reface o activitate, nu este mulțumit de reușitele sale și întotdeauna vrea sa câștige sau să fie primul, te poti gandi ca suferă de o puternică stare de anxietate ce poate avea efecte negative asupra sănătății sale fizice și mentale.

Cauzele perfecționismului la copii:

  • Standarde înalte impuse de părinți – copilul învață că nu are voie să greșească pentru că astfel îi va dezamăgi pe ceilalți sau doar așa va primi afecțiune și iubire din partea părinților
  • Părintele perfecționist este un model pentru copil – copiii imită modelul din familie, acolo unde părintele nu-și permite să greșească și copilul va învăța că nu are voie, teama de eșec este puternic impregnată
  • Criticile aduse copilului – copilul învață să facă totul perfect pentru a evita criticile, umilința și pedeapsa
  • Lauda performanțelor și nu a efortului depus – copilul învață că poate să primeasca laude și apreciere doar dacă are o performanță ridicată.

Întrucât copilul perfecționist devine adultul perfecționist, iar acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătății mentale, a relațiilor interpersonale și a performanței profesionale, este necesar să prevenim acest dezechilibru adoptând:

  • o perspectivă realistă asupra lucrurilor importante din viața noastră
  • identificarea și conștientizarea gândurilor iraționale
  • analiza beneficiilor și a consecințelor
  • evaluarea situațiilor din mai multe perspective
  • asumarea și acceptarea faptului că nimeni nu este perfect
  • stabilirea unui echilibru între dorințe, nevoi și resurse

Psiholog Clinician Nina Necula