Va rugam sa asteptati...

Despre rutine personale si obligatii la locul de munca

April 25, 2020 by Silvia Ungureanu0
  1. De ce ajungem tarziu la munca?

Pentru ca, mai mult sau mai putin constient acel loc de munca nu ne mai place/convine. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca felul in care ne simtim in acel loc nu mai corespunde nevoilor noastre. Locul de munca nu este doar locul din care ne luam banii ci este deopotriva locul din care obtinem implinire si recunostere profesionala, validare si valorizare personala/sociala. Cand ceva se intampla la unul din aceste niveluri ne produce un disconfort. De cele mai multe ori ne descurcam cu el o vreme, insa daca lucrurile nu se indreapta, ajungem sa cautam sa „evitam” acel loc in care ne simtim inconfortabil. Sigur asta inseamna un conflict interior. Exista „obligatia” de a merge la serviciu pentru a obtine venitul care sa ne asigure un anumit nivel de trai („trebuie sa mergi la serviciu”) si in acelasi timp ne-am dori sa nu ne mai ducem pentru a nu mai fi nevoie sa ne confruntam cu situatiile sau personele care ne provoaca starea de discomfort.

Mai sunt si micile sau marile ritualuri pe care unele persoane le dezvolta si le intretin de-a lungul timpului. Un astfel de ritual, poate sa nu „te lase” sa pleci din casa pana nu-l indeplinesti corect. Acestea sunt persoane cu un fond obsesional. Ele au ritualuri sau miscari rituale specifice pe care trebuie sa le faca pentru a se simti in siguranta, iar unele din ele au legatura cu iesitul din casa.

Alteori, motivele se ascund undeva in trecut, poate chiar in copilarie si pot fi legate de modul in care familia s-a raportat la ideea de munca, la relatia cu autoritatea sau diverse alte probleme pe care persoana le-a trait si le-a integrat intr-un patern care nu-i mai sunt azi de folos dar la care nici nu poate renunta.

  1. Ce spune despre o persoana faptul ca intarzie in mod constant?

In afara de cazul expus mai sus mai exista si o „obisnuinta” a unor persoane de a ignora obligatiile de munca chiar daca acestea sunt foarte explicite – programul de lucru este specificat in contractul de munca si/sau in fisa postului. Pot fi persoanele de multe ori autointitulate cu mandrie „rebele” care isi fac un titlu de glorie din a ignora sau a sfida regulile in general si regulile reglementate de o „autoritate”(oricare ar fi aceea), in special. Pot fi persoane „certate cu ceasul” care nu reusesc sa-si calculeze timpul si pleaca sistematic de acasa la limita timpului necesar pentru a ajunge la locul de munca.

Dar de asemenea, mai pot fi si persoanele care muncesc foarte mult, deseori peste program – fie datorita volumului mare de munca, fie datorita unui ritm propriu mai lent de lucru –sunt foarte obosites si se trezesc mai greu dimineata. Vezi cazurile recente din Japonia.

  1. De ce apelam la scuze penibile?

Pentru ca incercam sa iesim „cu fata curata” dintr-o situatie pe care evitam sa ne-o asumam. Culmea e ca uneori, exact cand se intampla de-adevaratelea sa nu sune ceasul de exemplu, nu ne mai crede nimeni. Si, mai mult decat atat, in acel moment scuzele respective ni se par chiar credibile.

Alteori insa, scuzele penibile sunt o modalitate de sfidare a sefului, a regulamentului companiei sau a persoanelor cu care esti in conflict.

  1. Ce putem sa facem astfel incat sa incepem programul la ora stabilita?

Cel mai important sa este sa avem o motivatie interioara suficient de puternica – sa fim implicati si sa ne placa ce facem la locul de munca, sau sa avem o motivatie financiara sau de prestigiu personal suficient de puternica. Daca nu aveti un altfel de loc de munca care sa va aduca un beneficiu important de implinire si satisfactie personala, s-ar putea sa nu fiti in locul potrivit pentru dvs. Continuati sa-l cautati!

Altfel, putem folosi trucul binecunoscut al setarii ceasului cu cateva minute mai tarziu, ca sa ni se para ca este mai tarziu si sa plecam astfel, mai devreme.

Sau puteti apela la psihoterapie ca sa gasiti o solutie care sa va ajute sa rezolvati sau sa gestionati aceasta problema, uitandu-va la cauzele care v-au adus in acest punct si luand contact cu nevoile dvs reale.

Silvia Ungureanu 

Psihoterapeut


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright Mindtherapycenter 2019