Va rugam sa asteptati...

Cum stimulam dezvoltarea psihica sanatoasa la copilul mic

August 1, 2018 by Gabriela Craciun0
c82b13dfa825e09077538f064556bed2.jpg

 – RECOMANDARI PRACTICE PENTRU PARINTI – 

Ganditi-va la copiii din viata dumneavoastra si imaginati-va cum s-ar putea dezvolta: ar putea deveni ingineri, medici, astronauti etc, vor fi parinti, prieteni, parteneri in viata de cuplu. Lumea este deschisa pentru fiecare dintre ei. Insa parintii detin cheia care le va deschide usa spre marile oportunitati ale vietii.

Intreaga copilarie presupune invatare. Eficienta procesului de invatare este dependenta de dezvoltarea creierului si de conexiunile care se stabilesc la acest nivel.

Cum pot parintii si celelalte persoane implicate in ingrijirea copiilor sa stimuleze dezvoltarea creierului pentru a facilita invatarea? Iata cateva raspunsuri:

 

Stabilirea unei baze de invatare. Un mediu sigur si protectiv

 1. Raspundeti prompt si cu caldura la nevoile de atentie si protectie ale copilului

Bebelusii resimt caldura parintilor si construiesc o relatie cu acestia prin simpla rutina de ingrijire si hranire. Desi sugarii nu isi pot exprima verbal nevoile si emotiile, ei transmit semnale si astfel, adultii ii pot intelege doar urmarind sunetele, miscarile, expresiile faciale, modul si ritmul in care bebelusii cauta sau evita interactiunea. De exemplu, bebelusii pot plange destul de zgomotos atunci cand au nevoie sa le fie schimbat scutecul, cei mai mari isi pot schimba directia privirii cand nu doresc sa se mai joace sau intind mainile pentru a fi luati in brate.

Atasamentul securizant intre copil si parinte se dezvolta atunci cand acesta din urma este atent la semnalele pe care copilul le transmite si raspunde cu promptitudine si caldura. Receptivitatea si consecventa ofera copiilor increderea de care au nevoie pentru a explora mediul si a se indeparta de parinti pentru a-si imbogati experientele de invatare.

Atitudini  esentiale care construiesc acest cadru:

Sensibilitatea – invatati sa fiti receptivi la semnalele pe care copilul vi le transmite. Observati reactiile lui si veti identifica care este modul cel mai potrivit de raspuns.

Sincronizarea raspunsului – raspundeti rapid semnalelor copilului

Caldura – fiti afectuosi si grijulii atunci cand interactionati cu copilul, aceasta le intareste increderea si capacitatea de conectare

Modularea raspunsului – oferiti pe cat posibil raspunsul cel mai potrivit nevoilor copilului din fiecare moment. Pentru aceasta, incercati sa ii observati comportamentul si modul in care reactioneaza atunci cand ii oferiti un anumit raspuns si evaluati gradul de satisfactie (se linisteste/devine agitat, i se modifica mimica/miscarile, ramane in interactiune sau,dimpotriva, se retrage).

Cercetările au aratat că dezvoltarea psihica a copiilor se îmbunătățește atunci când părinții se ghideaza dupa semnalele pe care le transmite copilul si isi moduleaza comportamentul si reactiile in functie de acestea. Copiii invata cel mai usor atunci cand experientele la care sunt expusi se potrivesc cu abilitatile si interesele lor.

Exemplu:

Atunci cand ii cititi, alegeti carti cu imagini pe care copilul le prefera. Continuati atat timp cat el isi mentine interesul si implicati copilul in aceasta activitate prin adresarea de intrebari deschise.

 1. Oferiti atingeri si imbratisari

Contactul fizic este o sursa fundamentala in procesul de securizare al copilului. Absenta interactiunii fizice la aceasta varsta poate fi un factor perturbator important atat pentru sanatatea fizica cat si pentru cea psihica a copilului. Bebelusii prematuri care sunt tinuti/purtati in brate vor avea o crestere in greutate mai rapida si o digestie mai usora, vor avea mai putine episoade de plans.

Exemplu:

Purtati bebelusii intr-un dispozitiv care va permite un contact fizic apropiat, strangeti copilul in brate inainte de culcare; imbratisati-l de cateva ori pe zi

 1. Evitati suprastimularea copilului

Jucariile multifunctionale, televizorul, computerele si alte astfel de dispozitive pot afecta in mod semnificativ dezvoltarea creierului.

Prea multe experiente noi intr-un timp scurt sau prea multa stimulare pot provoca stres, ingreunand dezvoltarea sanatoasa a copilului. Pe copii ii ajuta mai mult libertatea de a explora si de a inventa jocuri sau chiar jucarii/obiecte din materialele sau jucariile simple pe care le au.

Semnalele care indica stres sau suprastimulare pot fi: evitarea, acoperirea fetei cu manutele, plans, frustrare, tristete sau apatie.

Exemplu:

Petreceti timp de calitate cu copilul dumneavoastra; implicati-va impreuna cu el in activitati motrice si de contact; jocuri simbolice cu jucarii simple (animalute, seturi de bucatarie, jucarii muzicale, carticele); mentineti interesul copilului in joc printr-un mod de comunicare si o mimica (expresii faciale) antrenante.

 1. Creati un mediu sigur pentru copilul dvs prin eliminarea riscurilor (jucarii sau jocuri nepotrivite, persoane nonresponsive la nevoile copilului, activitati ce pot fi periculoase)

Stresul experimentat la varste fragede are un impact semnificativ asupra activitatii cerebrale. Stresul si evenimentele traumatizante pot creste nivelul seric de cortizol (un neurotransmitator care se elibereaza in contexte specifice de tensiune emotionala). Acesta vulnerabilizeaza creierul distrugand celulele cerebrale si reducand numarul de conexiuni intre diverse parti ale creierului; acest proces pune in pericol zone care moduleaza raspunsurile emotionale prin reducerea dimensiunii lor – cortexul frontal.

Copiii care experimenteaza situatii de stres sau abuz dezvolta mecanisme de raspuns negative cum sunt frica, anxietatea, agresivitatea.

Pentru a preveni dezvoltarea unor astfel de reactii:

 • oferiti jucarii si jocuri adecvate varstei
 • oferiti alinare atunci cand copilul dvs este bolnav sau cand este expus la un eveniment cu potential psihotraumatizant
 • abordati o atitudine calda si suportiva
 • monitorizati activitatea si interactiunea copilului in mediile din afara familei pentru a evita situatii stresante prelungite sau persoane abuzive

Exemplu:

Atunci cand copilul dumneavoastra are febra poate deveni agitat si anxios. O solutie potrivita ar fi sa dormiti in aceeasi camera cu el, sa-i administrati tratamentul necesar asigurandu-l ca acesta il va ajuta sa se simta mai bine si ca totul va fi in regula

Drumul spre un mediu de invatare pozitiva

Parintii, bunicii si alte persoane implicate in viata copilului pot deschide ferestre spre invatare prin practicarea unor rutine sanatoase:

 1. Mentineti o rutina zilnica de stimulare

Copiii invata prin exersarea unor comportamente simple: rasfoind paginile unei carti,  cantand, dansand, mangaind un animal, alergand, privind si observand lumea din jur. Toate aceste activitati stimuleaza cate putin creierul si promoveaza dezvoltarea psihica armonioasa.

 1. Repetati in fiecare zi cantecele , povestioare, etc

Repetitia si exersarea reprezinta factori importanti pentru invatare, asa cum bine stim; sunt cai prin care creierul copilului poate asimila lucrurile pe care dorim sa le stie sau sa le practice. Desi pentru noi poate parea plictisitor, copiii adera si indragesc rutina , aceasta oferindu-le senzatia de siguranta si control.

Exemplu: cititi copilului dvs 10 minute in fiecare zi

 1. Vorbiti, radeti, cantati, jucati-va cucu bau-bau !

Prima cale prin care copilul poate invata sa vorbeasca este sa-i auda vorbind pe oamenii din jurul sau.

Cantati, cititi cu voce tare, adresati-va direct copilului dumneavoastra, cantati la instrumente de jucarie; comunicarea verbala si cantecele faciliteaza semnificativ asimilarea limbajului.

Exemplu: creati povesti, ascultati muzica clasica, cititi carti si adresati intrebari deschise.

 1. Oferiti oportunitati prin care copilul poate invata si exersa noi abilitati

Incercati sa-l incurajati sa invete lucruri noi in fiecare zi: invatati-l sa arunce o minge, sa rasfoiasca o carte, sa ascunda sau sa gaseasca o jucarie. Atunci cand invata sa mearga sprijinindu-se de dumneavoastra, oferiti-i sansa sa faca singur un pas si bucurati-va impreuna!

Prin activitatile pe care le faceti impreuna, in fiecare zi, incercati sa creati premisele unui proces de invatare sanatos despre sine, lume si viitor. Folositi caldura si afectiune atunci cand oferiti copiilor ceea ce au nevoie mai mult de la dumneavoastra – TIMPUL.

 

Gabriela Craciun

Psiholog clinician


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Copyright Mindtherapycenter 2021